Info från styrelsen februari 2023

24 februari 2023

Vi vill informera om att styrelsen har beslutat att momsregistrera föreningen, vilket kommer att gälla från februari förra året. Skatteverket beslutade den 14 februari förra året att samfälligheter är momspliktiga. Beslutet grundar de på en tolkning av en EU-dom.

Riksförbundet Enskilda Vägar, REV, argumenterade mot beslutet och ansåg att det var felaktigt. REV har hanterat det genom att stötta två medlemmar som redan under våren överklagade till domstol. Beslut i ärendet förväntades under slutet av året, varför de flesta medlemmar avvaktade med att momsregistrera organisationen. Det hela drog ut på tiden och domstolsutslaget väntas först nu under våren.

Mot den bakgrunden ansåg vi i styrelsen att det var bäst att momsregistrera vår samfällighet, något många andra också gjorde i slutet av förra året. Det innebär dels att vi kommer att till Skatteverket redovisa delar av medlemsavgiften som moms och dels att vi kommer att kunna dra av ingående moms för de tjänster vi köpt. Detta kommer att bli något av ett nollsummespel, vilket gör att styrelsen i dagsläget inte ser att medlemsavgiften på grund av detta behöver höjas. Det blir alltså en ren redovisningsteknisk åtgärd.

De medlemmar som är näringsidkare och momsredovisningspliktiga har tidigare kunnat dra av sin del av samfällighetens ingående moms, något som alltså inte går då föreningen själv lyfter av den ingående momsen. Ni som är i den situationen kommer istället att kunna dra av momsen på fakturan från samfälligheten. Vi kommer inom kort att skicka ut en kopia på fakturan där momsen framgår. Ni får gärna skicka ett mejl till kassören (wanja.lw@icloud.com) och meddela att ni vill ha möjligheten att dra av momsen, så är vi säkra på att vi inte missar någon.

Slutligen ett meddelande som rör årsstämman. Som tidigare meddelats kommer den att äga rum lördagen den 13 maj. Det blir kl 10 och platsen är Mellösagården.